+31 (0)26 213 65 50 info@biomimicryconsultancy.nl

Design

Natuurlijk ontwerpen

Michael Pawlyn, TED

 

Mathematisch ontwerpen

Modellen vinden we overal in de natuur. Een van de bekendste is de gulden snede. Na Euclides en Plato bestudeerden nog talloze anderen de gulden snede, onder wie Kepler, Luca Pacioli, Roger Penrose en uiteraard niet te vergeten Leonardo van Pisa, tegenwoordig bekend als Fibonacci. Mark Barr gaf de verhouding van de gulden snede de Griekse letter Φ, de eerste letter van de naam Phidias (Griekse beeldhouwer die leefde van 490 – 430 v.Chr., hij zou de gulden snede bij bouwwerken hebben toegepast. De Fibonaccireeks (1-1-2-3-5-8-13 etc.) is verrassend veel in de natuur waar te nemen, evenals de daarvan af te leiden logaritmische spiraal. Hieronder een filmpje gemaakt door CosmicContinuum met daarin talloze voorbeelden:

Cristóbal Vila, Nature by Numbers
 


Lichtgewicht structuren

De natuur past de structuur aan aan de functie. Massieve structuren zoals wij kennen (bijvoorbeeld een staaf ijzer) kent de natuur niet. Stevigheid wordt door materiaalkeuze en vormgeving gerealiseerd. Zo is het spinnenweb een van de sterkste materialen ter wereld en het skelet van kiezelwieren (diatomeeën, organismen die leven tot op 2 kilometer diepte in zee) houdt stand tegen de druk van het water. Dankzij de 3D-printtechniek zijn deze vormen nu ook door ons na te bootsen, waardoor minder bouwstoffen nodig zijn.
 

 

Kleuren

Kleuren worden in de natuur vaak bepaald door de materiaalkeuze en de structuur. De octopus is een mooi voorbeeld van hoe structuur veranderen resulteert in andere kleuren. Zo zijn ook de veren van vogels meestal zwart/grijs/wit. Echter, de meeste vogels hebben een kleurrijk verendek. Ook dit komt door structuur en lichtinval. Zelfs de veren van de pauw zijn zwart-/grijstinten.

 


Onze aanpak

Wij werken bij het ontwerpen en vormgeven met de designspiraal in combinatie met het Biologically Inspired Design (BID) -model. Daarnaast gebruiken wij natuurlijk ook de DesignLens van Biomimicry 3.8 als referentiekader. Naast de inbreng van de methodologie denken wij met u mee en verzorgen de kennis omtrent de mogelijke biologische oplossingen. Daarnaast leggen wij voor u het contact met de juiste wetenschapper over de precieze vereisten voor het ontwerp/de vormgeving. Als laatste testen wij voor u de uitkomst om te garanderen dat uw ontwerp/vormgeving voldoet aan de vooraf vastgestelde vereisten.

 

Voorbeelden

Wij zijn al een aantal jaren actief bij diverse bedrijven. Enkele oplossingen die wij hebben ontwikkeld, zijn:

  • Voedingsindustrie: de maximale capaciteit van de productielijnen was bereikt. Met een kleine aanpassing aan de vulmachine, door gebruik te maken van de ijsvogelbek-vormgeving, kon de capaciteit met 15-20% worden verhoogd.
  • Logistiek bedrijf: de routes van de chauffeurs zijn aangepast door gebruik te maken van de mieren-routing. De besparing was 23% op de kilometers waardoor een extra chauffeur en wagen niet nodig was.
  • Verpakkingsbedrijf: afval van verpakkingsmaterialen in de keten verminderd door organische materialen (mycelleum) in gebruik te nemen.

Wilt u meer weten over ons of onze aanpak? Neem dan contact met ons op.

 

Overige diensten

Naast consultancydiensten bieden wij ook diverse workshops en opleidingen aan op het gebied van innovatie:

Incompany workshops over innovatie en train-de-trainerconcepten. In overleg met u stellen wij een programma op maat op. Neem voor meer informatie contact met ons op.

 

De opleiding tot Product Architecture & Design Manager (6-daagse, ca. om de 2 weken) prijs: € 4.499,- pp
Een 6-daagse opleiding tot Biomimicry Expert op het vakgebied design & vormgeving. Start 17 september 2020.