+31 (0)26 213 65 50 info@biomimicryconsultancy.nl

Innovatie

Imitating nature

NBC News 17 juni 2014

Innovatie: een aanzienlijk deel van het succes en het bestaansrecht van een organisatie wordt bepaald door haar innovatievermogen. Een levenscyclus van een product dat decennia beslaat, bestaat al lang niet meer en de cycli worden korter en korter. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de opkomst van nieuwe technologieën (zoals 4D-printen, sensoren, robots) en de continu veranderende behoefte van de markt (duurzaamheid, milieubewustzijn, grondstoffenschaarste) en de klant (minder in aantal, minder materialistisch en op zoek naar vrijheid).

De designspiraal, gebaseerd op natuurlijke ontwerpprincipes, helpt u snel en en relatief goedkoop aan nieuwe ideeën voor producten en ontwerpen. Biologische ontwerpen worden in beeld gebracht waarna u zelf de ontdekte methodieken verder kunt ontwikkelen in een voor u passend product of ontwerp. Ook door samenwerkingsverbanden aan te gaan kunt u vaak sneller (mee)ontwikkelen. Centraal staat uw idee of wens om te innoveren. De designspiraal is een methode voor snel innoveren waarna u de markt op een natuurlijke manier kunt imponeren.

Productinnovatie

Het bekendste biomimicry ontwerp is natuurlijk de bullet train, gebaseerd op de vormgeving van de kop van de ijsvogel. Echter, er zijn duizenden voorbeelden van biomimicry ontwerpen. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze energiezuinig zijn, op een natuurvriendelijke manier gebouwd kunnen worden en veel tijd besparen aan R&D. Veel van deze productontwerpen kunnen ook nog eens materiaalbesparend worden gebouwd, met besparingen van 20-30%.

Sustainability Illustrated 12 april 2014

Procesinnovatie

Bij biomimicry procesinnovatie gaat het al snel over swarm intelligence, de flow van een groep vaak simpele organismen die zonder leiding de optimale keuzes maken. Ook in ons dagelijks leven zijn er voorbeelden te over van biomimicry procesontwerpen. Hoe denkt u bijvoorbeeld dat drones als een groep hebben leren vliegen of hoe mensenmassa’s in beweging kunnen worden voorspeld? Op basis van gedragsprocessen ontwikkelen, de tegenhanger van lean.

Alfonso Iniguez, 20 sept 2016

Onze aanpak

Wij werken bij het ontwerpen en vormgeven met de designspiraal in combinatie met het Biologically Inspired Design (BID)-model. Daarnaast gebruiken wij natuurlijk ook de DesignLens van Biomimicry 3.8 als referentiekader. Naast de inbreng van de methodologie denken wij met u mee en verzorgen de kennis omtrent de mogelijke biologische oplossingen. Verder leggen wij voor u het contact met de juiste wetenschapper over de precieze vereisten voor het ontwerp/de vormgeving. Als laatste testen wij voor u de uitkomst om te garanderen dat uw ontwerp/de vormgeving voldoet aan de vooraf vastgestelde vereisten.

Voorbeelden

Wij zijn al een aantal jaren actief bij diverse bedrijven. Enkele oplossingen die wij hebben ontwikkeld, zijn:

  • Voedingsindustrie: de maximale capaciteit van de productielijnen was bereikt. Met een kleine aanpassing aan de vulmachine, door gebruik te maken van de ijsvogelbek-vormgeving, kon de capaciteit met 15-20% worden verhoogd.
  • Logistiek bedrijf: de routes van de chauffeurs zijn aangepast door gebruik te maken van de mieren-routing. De besparing was 23% op de kilometers waardoor een extra chauffeur en wagen niet nodig was.
  • Verpakkingsbedrijf: afval van verpakkingsmaterialen in de keten verminderd door organische materialen (mycelleum) in gebruik te nemen.

Wilt u meer weten over ons en onze aanpak? Neem dan contact met ons op.

Overige diensten

Naast consultancydiensten bieden wij ook diverse workshops en opleidingen aan op het gebied van innovatie:

Incompany workshops over innovatie en train-de-trainerconcepten. In overleg maken wij met u een programma op maat. Neem voor meer informatie contact met ons op .

De opleiding tot Product Architecture & Design Manager (6-daagse, ca. om de 2 weken). Prijs: € 4.499,- pp
Een 6-daagse opleiding tot Biomimicry Expert op het vakgebied design & vormgeving. Start 25 september 2020.

De opleiding tot Manager Sustainability & Circulaire Economie te Belize (9-daagse in Belize). Prijs: € 5.999,- pp
Een 9-daagse all-inclusive reis naar Belize (Zuid-Amerika) en opleiding tot Biomimicry Expert. Ervaar de natuur met trips naar de mangrove, het doornbos, de jungle en het koraal. Partnerprogramma is ook beschikbaar. Start 7 maart 2020.