+31 (0)26 213 65 50 info@biomimicryconsultancy.nl

Oubolligheid troef in de bestuurskamers

Oubolligheid in de bestuurskamers

Waarom houden bestuurders zich vast aan oude organisatiemodellen en technieken. Zouden zij thuis nog een draaischijftelefoon hebben of een Ford in de kleur zwart…

De wereld is veranderd, de jaren ’70/’80 zijn al veertig jaar voorbij… Toch hoor ik nog bestuurders praten over het 7S-model, de Maslowpiramide, kleurentheorieën et ceter. Hallo bestuurders, we leven in 2016! Door de crisis hebben bestuurders nog hun oud-denken kunnen profileren, de economie zat in het slob, het geld was op en nieuwe ideeën werden geparkeerd. Echter, nu het geld weer gaat stromen, zie je dat veel bestuurders de wereld niet meer snappen. Hoe kunnen starters/kleine bedrijven, het mkb in zijn algemeenheid, nu wel groeien en hebben de conglomeraten/overheidsinstanties zoveel moeite om mee te liften met de economische wederopstanding? Misschien ligt het aan de aanpak in de bestuurskamer…

De wereld zal steeds sneller veranderen. Tijd voor nieuwe ideeën, andere managementstijlen en moderne organisatiemodellen, de bestuurskamers in Nederland zijn hier (nog) wars van. Innovatie is een continu proces, technologisch staan we pas in de startblokken qua mogelijkheden. De welvaartspiramide betekent een kentering van gedrag, anders motiveren en sturen van medewerkers is een vereiste. Organisatiemodellen gaan op de schop, veerkracht is de maatstaf. waarom dan toch nog steeds die oubolligheid in de bestuurskamer?

 

Nederland loopt achter

In de omliggende landen is deze boodschap al in de bestuurskamers binnengedrongen, waarom dan niet in Nederland? Ons conservatisme en gebrek aan lef houdt menig bestuurder gevangen in zijn eigen web. Iemand komt alleen in de bestuurskamer als hij politiek correct handelt. Vriendjes maken is waar onze bestuurslaag op draait. Het enfant terrible, de nerd of de pitbull vind je niet in het pluche… Waarom niet… Diversiteit draait om aansluiting met de maatschappij en daar is politiek correct handelen niet leidend…

Op het gebied van innovatie zien we dat het leren van de natuur in wereldwijde opererende R&D-centers een groot goed is geworden. Waarom iets chemisch proberen uit te vinden als we iets kunnen nabootsen vanuit de natuur?

Nieuwe snelgroeiende organisaties hebben platte structuren, weinig managementlagen en iedereen is gelijk… Tenslotte gaat het om veerkracht in deze snel veranderende maatschappij.

Mensen centraal stellen en tools aanbieden die de medewerker in staat stellen zijn/haar werk goed te kunnen uitvoeren, dit vraagt om een managementstijl waarbij luisteren, het tonen van empathie en zorgzaamheid een eis zijn.

De Firm of the Future (veerkrachtige organisatie) vraagt dus om een ander soort bestuurder, iemand die vernieuwend denkt, zichzelf ondergeschikt maakt aan de organisatie en die vooral een neus heeft voor initiatieven die in de maatschappij leven. Wanneer sluit Nederland aan bij de rest van de wereld? Bestuurders, verander! Zodat we ook in Nederland economisch mee kunnen blijven profiteren.

 

Wilt u meer weten over de veerkrachtige organisatie? Neem gerust contact op met ons.

 

Els Martijn

Biomimicry-consultant en schrijfster van het boek Firm of the Future 3.8; De veerkrachtige organisatie

Tip: probeer biomimicry een onderdeel te laten worden van de cultuur binnen uw organisatie: Biomimicry Consultancy

 

Masterclasses Firm of the Future 3.8; De Veerkrachtige Organisatie